O učitelju joge Gregorianu Bivolaru

 

Prvi koraki v jogi

Gregorian Bivolaru se je rodil 12. marca 1952, v kraju Tărtășești pri Bukarešti v Romuniji. Bil je introvertiran otrok, nagnjen k razmišljanju in z neizmerno željo po znanju. Željno je bral o vseh temah. Sošolci se ga spominjajo kot odličnega učenca, ki je svoje učitelje navduševal z bogatim znanjem, ki je daleč presegalo raven običajnega šolarja. Že v otroštvu je imel izjemne duhovne izkušnje, stanja kozmične zavesti, in začutil je, da ga čaka izjemna duhovna usoda. Bog se mu je razodel kot živa, veličastna in večna resničnost, zavest o njegovi skrivnostni navzočnosti pa je v njem vzbudila neomajno težnjo po popolnosti in močno željo, da bi tudi drugim pomagal odkriti Boga.

Srednjo šolo je obiskoval v Bukarešti, kar mu je omogočilo obiskovanje velikih knjižnic v glavnem mestu. Tam je z veliko pozornostjo študiral knjige o jogi, alkimiji, parapsihologiji, seksologiji, ezoteriki, dan za dnem, več ur zapored. Odkritje temeljne tradicije joge je bilo veliko razodetje. Takoj je spoznal, da joga ponuja zelo učinkovite praktične metode, ki vodijo k odkrivanju najvišje resnice. Vsak večer je vztrajno vadil tehnike joge, tudi do 8 ali 9 ur. Kmalu je dosegel izjemne rezultate in globoke notranje preobrazbe, ki so ga pripeljali do tega, da je lahko z drugimi delil skrivnosti starodavne jogijske tradicije. Toda zaradi svojih duhovnih interesov je hitro postal predmet pozornosti komunističnih otblasti. Komunistični režim pod diktaturo Nicolaeja Ceaușescuja ni sprejemal nobene druge filozofije razen dialektičnega materializma. Vsakdo, ki je pokazal zanimanje za duhovnost, je bil na "črnem seznamu" tajne policije (zloglasne Securitate), nato pa so ga sistematično nadzorovali in spremljali zaradi potencialne nevarnosti ustvarjanja mnenjskih tokov, ki bi bili v nasprotju s komunistično ideologijo. Tak je bil tudi primer Gregoriana Bivolarja.

Na radarju tajne policije

Kmalu zatem, ko si je začel izmenjevati pisma z Mirceo Eliadejem, velikim romunskim zgodovinarjem religij, ki je takrat živel v ZDA in so ga komunisti imeli za "sovražnika ljudstva", je bil Gregorian Bivolaru leta 1971, še preden je dopolnil 20 let, na svojem domu deležen prvega obiska tajne policije. Pod nesmiselno pretvezo iskanja izginulega orožja iz skladišča so bili trije agenti tajne policije zadolženi, da preiščejo hišo. Pravzaprav so ga hoteli ustrahovati in so mu vzeli vse zvezke o duhovnosti, vse prepisovalnike, zapiske in pisma, ki si jih je izmenjeval z ljudmi iz tujine. Tako se je začelo 19 let terorja in nadlegovanja tajne policije - do decembra 1989, ko je padel Ceausescujev režim.

Kljub tveganju, s katerim se je soočal, je Gregorian Bivolaru v začetku sedemdesetih let začel poučevati jogo pod imenom "psihosomatska gimnastika" na različnih prizoriščih, v kulturnih domovih in študentskih centrih, in to vse do leta 1981, ko je prišlo do velikega škandala v zvezi s Transcendentalnim gibanjem v Romuniji. Ob tej priložnosti je Ceausescujev režim aretiral in zaprl na stotine pripadnikov tega gibanja - zaradi obtožbe "sumljivega misticizma, ki bi lahko privedel do destabilizacije države", nato pa so bile prepovedane vse vzhodne duhovne prakse, vključno z jogo in borilnimi veščinami. Gregorian Bivolaru je še naprej skrivaj vadil in poučeval jogo za vse, ki jih je zanimalo, pri čemer ga je tajna policija nenehno preganjala in nadlegovala. 17. aprila 1984 je bil Gregorian Bivolaru aretiran skupaj s 17 drugimi ljudmi, ki jih je v zasebni hiši učil jogo. Ostale so preiskovali in ustrahovali, Gregoriana Bivolarja pa so zaprli, pretepali in mučili v krožišču tajne policije, ne da bi mu omogočili stike z družino, prijatelji ali bilokakšno posvetovanje z odvetnikom. Zaradi te zlorabe tajne policije, ki bi lahko vodila celo v njegovo uničenje, je Gregorian Bivolaru pobegnil in uporabil paranormalne sposobnosti, ki jih je pridobil z vadbo joge. Nekaj dni po tem znamenitem pobegu so ga znova aretirali, komunistični pravni sistem pa ga je obsodil zaradi pobega pred aretacijo tajne policije, ne da bi ga obtožil kakšnega drugega zločina, ki bi teoretično lahko bil razlog za prvotno aretacijo. Leto in pol je bil zaprt v zelo težkih razmerah, s 7-8-kilogramskimi verigami na gležnjih, v celicah brez oken in ogrevanja, tudi pozimi.

Zadnja leta komunizma

Po izpustitvi leta 1986 je bil ves čas na seznamu najnevarnejših oseb za komunistični režim in stalno v središču pozornosti tajne policije, vendar nikoli ni prenehal vaditi in poučevati joge, s čimer je v komunistični Romuniji dosegel edinstveno dejanje duhovnega upora. Gabriel Andreescu, raziskovalec arhivov CNSAS, disident in aktivist za človekove pravice, v svoji knjigi "MISA - Radiografija represije" navaja, da je skupina jogijev, ki jo je koordiniral Gregorian Bivolaru, "edini primer dolgotrajnega kolektivnega upora v času režima Nicolaeja Ceausescuja".

Represija je dosegla vrhunec leta 1989 z aretacijo, politično obsodbo in prisilno hospitalizacijo Gregoriana Bivolarja v strogo varovani psihiatrični bolnišnici v Poiana Mare - tako imenovani kliniki za bolezni živčevja. V resnici pa je to bil pust in grozljiv kraj, kamor so pošiljali nezaželene politične zapornike, ki niso delili vizije komunističnega režima, da bi jih postopoma uničili. V zdravstveni kartoteki pridržanega Gregoriana Bivolarja so bila predpisana zdravila, ki bi navadnega človeka ubila v nekaj tednih. Vendar je zdravnik, ki bi moral izvajati to zdravljenje, tvegal svojo kariero, ker ni storil tega, kar so od njega zahtevale komunistične oblasti. Veliko let pozneje je ta zdravnik Leonard Hriscu v nekem intervjuju izjavil: "Gregorian ni bil človek, ki bi potreboval kakršno koli psihiatrično zdravljenje; veliko je vedel in bil zelo kulturen, tako da ga pogosto nisem mogel dohajati v najinih razpravah in sem se moral umakniti. V nobenem primeru ne bi mogel sprejeti diagnoze, ki so mu jo postavili."

Kot dodatno potrditev je okrožno sodišče v Bukarešti julija 2011 na podlagi zakona o političnih obsodbah iz komunističnega obdobja s pravnomočno sodno odločbo ugotovilo politični značaj obsodb iz let 1977 in 1984 ter sprejem v psihiatrično bolnišnico Poiana Mare leta 1989. Z drugimi besedami, Gregorian Bivolaru ni bil kriv kršenja norm običajnega prava, temveč je le zagovarjal drugačne vrednote, kot jih je sprejemal totalitarni komunistični režim.

 

Po padcu komunističnega režima

Decembra 1989, ko je komunistični režim v Romuniji uradno padel, se je zdravniška komisija sestala na nujnem sestanku in sklenila, da Gregoriana Bivolarja izpustijo iz zapora in bolnišnice Poiana Mare. 12. januarja 1990 je Gregorian Bivolaru že imel prvo predavanje in odprl tečaj joge, s čimer je nadaljeval svoje duhovne dejavnosti v navidezno svobodni državi. Januarja 1990 je ustanovil največjo šolo joge v Evropi, ki je kasneje postala pravi steber spodbujanja duhovnosti in discipline joge v Romuniji: Gibanje za Duhovno Integracijo v Absolutno - MISA.

Na žalost so se razmere v Romuniji spremenile le na videz, saj je komunistom v vakuumu moči, ki ga je ustvarila revolucija, uspelo prevzeti oblast, romunske tajne službe (SRI) pa so postale naslednice strašne Securitate. Številni tožilci starega režima so ostali na položajih, še naprej izvajali komunistične prakse in preganjali tiste, ki so se jim prej uprli. Nadlegovanje Gregoriana Bivolarja se je bolj ali manj odkrito nadaljevalo, zdaj pa ga je spremljal pravi medijski linč, ki so ga sprožili časopisi pod okriljem SRI. Njihov namen je bil uničiti njegovo verodostojnost in javno podobo ter uničiti šolo joge, ki jo je ustvaril. Kljub vsem oviram je Gregorian Bivolaru nadaljeval tako duhovno dejavnost, ko je kot mentor vodil razvoj šole joge, kot tudi pisateljsko dejavnost, saj je do danes izdal 150 knjig in knjižic ter na stotine člankov. Tečaj joge, ki ga je organiziral, se je razširil skoraj po vsej Romuniji, sestrske šole pa so odprle svoja vrata v več kot 30 državah na vseh celinah.

 

Neprimerna oseba za strukture moči

Gregorian Bivolaru je prepričan, da duhovni človek ne more ostati ravnodušen do dogajanja okoli sebe, zato je napisal številne članke in imel več predavanj, v katerih je pogumno razkrival sumljivo delovanje različnih interesnih skupin, ki vplivajo na politične in gospodarske strukture in jih celo nadzorujejo, zlasti okultnega, diaboličnega svetovnega prostozidarstva. Zaradi tega je prejemal grozilna pisma, v katerih so ga pozivali, naj "preneha z razkritji", februarja 1995 pa je njegovo stanovanje v Bukarešti uničila uničujoča eksplozija. "Kriminalna roka" je prerezala kovinsko rešetko okna iz kopalnice in posegla v plinsko napeljavo, vendar je na srečo do eksplozije prišlo, preden je Gregorian Bivolaru prišel domov. Dve neodvisni komisiji sta dokazali, da je šlo za namerno kriminalno dejanje, vendar pa oblasti nenavadno niso izvedle nobene nadaljnje preiskave.

"Operacija Kristus"

Kljub žaljivi kampanji v medijih in celo policijskemu ustrahovanju se je šola joge MISA še naprej razvijala, navdihovala in vcepljala duhovne ideje in vrednote tisočem in desettisočem ljudi. Ker je bila tako velika skupina ljudi za oblastne strukture moteča, Gregorian Bivolaru pa je bil z več vidikov že neprimerna oseba, je MISA marca 2004 postala žrtev akcije, ki so jo mediji označili za "največjo operacijo proti organiziranemu kriminalu v Romuniji po revoluciji leta 1989". Več kot 300 žandarjev, tožilcev, policistov in pripadnikov posebnih enot je na silo vstopilo v 16 zasebnih domov nekaterih študentov joge, ki so jih zlorabljali in ustrahovali, češ da so se ukvarjali z mrežo prostitucije, drog in trgovine z orožjem. Dejstvo je, da niso našli nobenih dokazov, ki bi kakor koli obtožili člane in podpornike MISA ter upravičili veliko napotitev sil. Skoraj neverjetne zlorabe, ki so jih ob tej priložnosti zagrešili organi, so bile predmet tožb na Evropskem sodišču za človekove pravice. Dvanajst let pozneje, leta 2016, so vaditelji joge, ki so tožili romunsko državo, zmagali v sodnem postopku in dobili odškodnino v višini skoraj 300.000 evrov, medtem ko so v Romuniji preiskave o odkritju krivcev za te zlorabe dolgo časa prikrivali.

Glavna tarča te zlorabe je bil očitno duhovni mentor šole Gregorian Bivolaru. To je bil tudi obupen poskus, da bi odvrnili pozornost javnosti od drugih aktualnih političnih vprašanj in škandalov, zlasti od ropa v višini 50 milijonov evrov, ki ga je zagrešil ugledni član PSD Gabriel Bivolaru. Pozneje je Adrian Năstase v intervjuju za televizijo Antena 1 priznal, da je bila silovita represija zoper MISA in Gregoriana Bivolarja, imenovana (nenavadno, a pomenljivo) "Operacija Kristus", velika napaka, s čimer je posredno potrdil svojo vpletenost. Gregorian Bivolaru je zaradi teh dramatičnih okoliščin in prepričanja, da mu v Romuniji ne bo pošteno sojeno, zapustil državo in na Švedskem zaprosil za politični azil. Vrhovno sodišče v Stockholmu je primer preiskalo in zavrnilo zahteve za izročitev, ki jih je vložila romunska država, ter januarja 2006 Gregorianu Bivolaruju odobrilo politično zaščito in azil. Do zdaj je to eden od redkih primerov, ko evropska država ščiti državljana pred drugo državo znotraj Evropske Unije.

Medtem so romunski organi na podlagi pričevanj, pridobljenih s silo ali izsiljevanjem, in brez kakršnih koli dokazov sestavili dva kazenska primera proti Gregorianu Bivolaruju. Po dveh zaporednih oprostilnih sodbah, na glavni in pritožbeni stopnji, je Višje kasacijsko sodišče razveljavilo prejšnje sodbe in ga neupravičeno obsodilo na šest let zapora zaradi tako imenovanega spolnega dejanja z mladoletnico, čeprav je "žrtev" Mădălina Dumitru to ves čas sojenja zanikala in namesto tega trdila, da jo je tožilstvo zlorabilo. Pomembno je omeniti, da je v zadnjem času več nekdanjih uslužbencev pravosodnega sistema razkrilo, kako se kazenski spisi izdelujejo na ukaz SRI in kako poslušni sodniki sprejemajo odločitve, ki jim jih naročijo, bodisi zaradi osebnih koristi bodisi zaradi izsiljevanja. Ionuț Matei, ki je odločal o obsodbi Gregoriana Bivolaruja, je bil v takšnem položaju, ko so ga izsiljevali z zelo znanim kazenskim spisom "klan Cămătaru".

ÎNamesto zaključka

Trenutno je po svetu na stotine učiteljev joge, ki poučujejo jogo na podlagi gradiva in metodologije, ki jo je oblikoval Gregorian Bivolaru v šoli ezoterične joge MISA. Dejstvo, da ima danes več deset tisoč ljudi neposredno ali posredno koristi od njegovega življenjskega dela, potrjuje vrednost njegovih naukov. Učitelj joge Gregorian Bivolaru, izrazita osebnost, je s svojimi razodetji in dejanji nekatere ljudi spravljal v zadrego, druge navdihoval in ni nehal voditi po poti k popolnosti tistih, ki so bili željni duhovnosti in so skrbno in vztrajno uporabljali njegove nauke in nasvete, z veliko skromnostjo in stalnim stanjem božanske predaje.